Παιδιά / by gmylonas
Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν την καθολική σημασία των πρώτων εμπειριών στη μετέπειτα πορεία της ζωής ενός παιδιού. Τα μονοπάτια όπου πρωτοταξιδέψαμε στην παιδική ηλικία, καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη της προσωπικότητάς μας και την κατοπινή μας ανάπτυξη. Η παιδική ηλικία είναι μάλλον το πιο νοσταλγικό σημείο στη ζωή κάθε ανθρώπου. Περιέχει κάτι το μαγικό, κάτι το ξεχωριστό, το ανέμελο και μοναδικό.
Η σκέψη των παιδιών είναι διαφορετική από των ενηλίκων, αλλά εξίσου περίπλοκη. Γεγονότα ζωής, ασυνείδητες σκέψεις και ενορμήσεις, φόβοι, απορίες, ελλιπής ή εσφαλμένη πληροφόρηση, περιέργεια, φανταστικές ιστορίες, επιθυμίες και απαγορεύσεις, όλα μπλέκονται στο μυαλό των μικρών παιδιών, τα οποία κάνουν μία εργώδη προσπάθεια να κατανοήσουν αυτά που μαθαίνουν και να ανακαλύψουν όσα περισσότερα μπορούν.
Στην όμορφη πορεία της ανάπτυξης, συνεχώς παρουσιάζονται σκόπελοι. Οι περισσότεροι είναι μικροί και προσπελάσιμοι. Υπάρχουν, δυστυχώς, κάποιοι που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ταραχή και δυστυχία στο παιδί και στο οικογενειακό περιβάλλον.
Για κάθε πρόβλημα υπάρχει μία λύση, αρκεί να ψάξουμε γι’ αυτή. Και αυτό που αναμένουν τα παιδιά από τους μεγάλους, είναι να ακούμε τα προβλήματά τους με σεβασμό. Τίποτε δεν είναι ασήμαντο, όταν ένα παιδί ενοχλείται σημαντικά από αυτό, τίποτε δεν είναι αντικείμενο γέλιου, όταν ένα παιδί φοβάται από αυτό, τίποτε δε γίνεται επειδή απλώς «το παιδί θέλει να τραβήξει την προσοχή».
Η ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη παιδιών βασίζεται στη δημιουργία κλίματος σεβασμού και αποδοχής, όπου το παιδί αισθάνεται ελεύθερο να εκφράσει όλα όσα το ταλαιπωρούν. Πολλές φορές τα παιδιά “μιλούν” με το δικό τους τρόπο, μέσα από το παιχνίδι τους, τις ζωγραφιές τους, τις φανταστικές τους ιστορίες με μάγισσες και δράκους. Ο/Η Ψυχολόγος αφουγκράζεται αυτό που επικοινωνεί το παιδί και βρίσκει πίσω από τους συμβολισμούς το υλικό που δίνεται, ώστε να μπορέσει να συμπορευτεί μαζί με το παιδί, να το κατανοήσει, να βρει τις απαρχές του προβλήματος και να το βοηθήσει να το ξεπεράσει.
Σε αυτό το δύσκολο ταξίδι, οι γονείς εκπαιδεύονται να ακούν πίσω από τις λέξεις, να βλέπουν πίσω από τον τοίχο, μαθαίνουν να κρίνουν δίκαια και να κρίνονται, να έρχονται σε επαφή με τα δικά τους συναισθήματα και να βρίσκουν τρόπους για να ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με το παιδί. Πάντοτε η παρέμβαση σε ένα παιδί έχει βασική προϋπόθεση την ενεργητική συμμετοχή των γονέων και στοχεύει στην ποιοτική βελτίωση της οικογενειακής ζωής συνολικά.